środa, 30 września 2015

Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany.

Oto szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało o jeden kotlet za mało na pełnowymiarowy obiad dla naszej rodzinki. Syn dostał więc cały kotlet, a my swój zagospodarowaliśmy na pyszne grzanki. Pysznie, lekko, kolorowo i sycąco.



Składniki:
  • 2 kajzerki
  • 1 duży kotlet schabowy 
  • mieszanka ziołowa do grilla
  • mix sałat
  • garść pomidorów koktajlowych
  • kilka piór czerwonej cebuli
  • 1/3 papryki czerwonej
  • vinaigrette ziołowy
Przygotowanie:
Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty. Nakładamy na ciepłe grzanki. Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami z dodatkami.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł na zagospodarowanie mięska. Pyszna kolacja :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany