wtorek, 4 sierpnia 2015

Zapiekanka makaronowa z włoską nutką. Pomidor suszony, szpinak i magiczny składnik w glinianym naczyniu.

Co tu dużo gadać - w końcu znalazłam chwilę, żeby opisać zapiekankę jaką udało mi się sklecić jakiś czas temu. Powstała ona  - jak to zwykle w Kuchni po mojemu z braku obiadu i z konieczności wykorzystania produktów zalegających w lodówce. Przepis prosty lecz jakże smakowity. Doskonała dla amatorów "kluchów", szpinaku i wędlin dojrzewających. Zainteresowanych zapraszam do lektury przepisu "na garście".


Składniki:
  • 3 - 4 garście (moje czyli małe) opakowania makaronu typu kokardki
  • garść siekanej wędliny dojrzewającej
  • 1-2 łyżki siakanego pomidora suszonego z oliwy
  • garść szpinaku w liściach (u mnie mrożony)
  • garstka siekanego kurczaka marynowanego w curry (u mnie z zeszłego obiadu) 
  • garść kruszonej mozzarelli
  • 2 garście żółtego sera
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy, podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni.
Na małej patelni przygotowujemy szpinak wg standardowej receptury. Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy kolejno i na przemian: makaronu trochę, posypujemy mozzarellą, odrobiną żółtego sera i tak dopóki miejsce nam się nie skończy. Całość polewamy szpinakiem ze śmietaną oraz zasypujemy ostatnią, najbardziej solidną warstwą sera żółtego.
Zapiekamy w temperaturze ok 180 stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie.
Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i po prostu nieskromnie mówiąc - pyszna. Sprawdźcie sami.
A pieczenie w naczyniu glinianym od Rossi okazało się naprawdę udane. Zapiekanka z naczynia glinianego jest soczysta i pełna smaku. Aż ciężko brać w słowa różnicę między zapiekaniem w naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany