Składniki (dla 2-3 osób):
- ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego
- 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki)
- kolorowa sałatka
- przyprawa do grilla ziołowa
- pieprz cytrynowy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków lub pieczemy nieco dłużej, na mniej rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany