piątek, 11 kwietnia 2014

Serowa na wędzonce z ziołowymi grzankami. Zupa na ciepłą przystawkę idealna.

Jakiś czas temu na przyjęcie naszych etatowych gości (jak kto czytuje będzie wiedział o kogo chodzi) przyrządziłam zupę z przepisu wyczytanego w prasie ambitnej, czyli w programie tv. Przepis wynalazł mój Mąż i zaproponował jej przyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa. A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie.



Składniki (na niewielki garnek):
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • liście pora do smaku
  • 2 serki topione typu gouda
  • 3-4 plastry chudej wędzonki
  • 1 spora cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • przyprawa typu vegeta
  • sól, pieprz w ziarnach
  • gałka muszkatołowa mielona
Przygotowanie:
Na warzywach gotujemy bulion. Przyprawiamy go zielem, listkiem, solą, pieprzem i odrobiną vegety. Kiedy bulion nabierze smaku, a warzywa zmiękną wyciągamy je wraz z przyprawami. Do odrobiny czystego bulionu dodajemy serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką śmietany lub odrobiną mąki. Podajemy z grzankami ziołowymi.



Zupa jest dość ciężka dla żołądka. Dużo zjeść się nie da. Za to walory smakowe i prostota wykonania wszystko rekompensują. Doskonale nadaje się na przystawkę w chłodniejsze dni. Gorąco polecam.
Goście byli zadowoleni, a z kolei sam prowodyr całego gotowania stwierdził, że zupa zbytnio pachnie wędzonką - za którą także nie przepada ;) Ech, no każdemu nie dogodzisz. Dla mnie bomba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany