Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub aromatu)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami
- 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych)
Po szczegóły przygotowania podstawowej wersji ciasta odsyłam do przepisu źródłowego, co by się nie powtarzać. Modyfikacje polegają na zastąpieniu owoców świeżych konfiturą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z zalewy. Ciasto dwukolorowe otrzymujemy poprzez dodanie 2 łyżek kakao do połowy uzyskanego ciasta podstawowego. Do ciasta jasnego dodajemy brzoskwinie i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch wylewamy ciasto ciemne wymieszane delikatnie z konfiturą.
Do ciasta ciemnego można dodać jeszcze kroplę lub dwie esencji rumowej. Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Kombinacji z przepisem podstawowym można przygotować mnóstwo. Prostota przepisu daje ogromne możliwości zaskakiwania gości różnymi odmianami ciasta. W każdej odsłonie jest pyszne i właściwie nie może się nie udać. Polecam dalsze, samodzielne eksperymentowanie.
Takie ciasto uwielbiam, proste szybkie i pyszneeee :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
A gdzie mąka ?
OdpowiedzUsuńZamiast drugiej szklanki cukru ;) Dzięki za spostrzegawczość. Już poprawiam
OdpowiedzUsuń