Składniki (na 2 dni jedzenia dla 4-osobowej rodziny):
- 3 puszki pomidorów bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 kostki wołowe kostki rosołowe
- 1 spora marchewka
- sól, pieprz
- bazylia (świeża lub suszona) bez ograniczeń
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- cukier
- śmietana 18% (ok. łyżeczki na porcję)
W litrze wrzącej wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę. Na patelni zeszkliłam posiekane w kostkę cebule. Zanim zaczęły się rumienić wymieszałam z koncentratem pomidorowym. Smażyłam jeszcze kilka minut.
A następnie przerzuciłam do gotującego się bulionu.
Dodałam pomidory z puszek i gotowałam przez ok 20 minut. Pozostało doprawienie do smaku. W wykonaniu na chrzciny - dla rodziny oznacza to dodanie: szczypty ziół, suszonej bazylii, soli, pieprzu, łyżeczki papryki słodkiej i około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku.
Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. |
Kleks śmietany obowiązkowy... |
... a starty parmezan mile widziany ;) |
A tymczasem smacznych snów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany