Efekt obłędny. I wszystko byłoby super gdyby nie ...moje łakomstwo. Następnym razem muszę sobie "dać po łapach" zanim sięgnę po drugą tortilkę.
A o to przepis na to cudo:
Składniki (na 4 osoby lub dwoje żarłoków):
- 1 zmielony udziec indyczy (ok 0,5 kg mięsa)
- 4 pszenne tortille (tym razem użyliśmy gotowca, ale generalnie są bardzo proste do zrobienia)
- 1/3 papryki (ja wybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego)
- 1/2 małej cebuli
- 2-3 liście sałaty lodowej
Składniki na sos tzatziki:
- 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 1/2 ogórka zielonego
- 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy)
- sól, pieprz
- garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie)
Przygotowanie sosu:
Do jogurtu dodajemy: startego na drobnej tarce, porządnie odciśniętego z soku ogórka zielonego i przeciśnięty bądź też starty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane szczypior i koper jeśli lubimy. Można też dodać łyżeczkę gotowej przyprawy (np. Prymat) ale nie jest to konieczne. My się obywamy bez tego.
Przygotowanie tortilek:
Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy.
Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe.
SMACZNEGO...
... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło ;)
Moi mięsożercy byliby zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńMiałam dziś na obiad i mogłabym ją jeść codziennie :) ! Pychotka !
OdpowiedzUsuńThanks for your visit, it look's a great dish
OdpowiedzUsuń