Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego
obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i
taką właśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny
obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone, a konkretnie
odmiany La Berafatt.
- 20 dag kapusty kiszonej
- 1/2 jabłka
- 1/2 marchewki
- 1/2 małej cebuli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy Sabino Leone La Berafatt
Przygotowanie:
Amur smażony - pycha |
Kapustę lekko rozdrabniamy nożem. Marchew i jabłko ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Mieszamy. Doprawiamy
pieprzem i odrobiną cukru. Dolewamy oliwę i mieszam. Gotowe.
Nie tylko jedzonko ale i porządki ogrodowe były |
Ach ta jesień - bywa piękna gdy jej się przyjrzeć |
Odmiana ta nada się do każdej lekkiej kompozycji. Jest
pysznie delikatna, bez gorzkiej nuty. Na pewno nie zdominuje dania, a wzmocni
jego walory smakowe. Sałatka była przepyszna.
Pomyśleć, że paczkę z trzema odmianami tej tradycyjnie wyrabianej włoskiej oliwy
otrzymałam od sieci marketów Alma, które mimo - a może właśnie z powodu tak bogatego asortymentu - nie dawno zniknęły z naszego
rynku...
Kuszę spróbować kiszonki z oliwą :)
OdpowiedzUsuń