Oto kolejna szybka propozycja obiadowa. Filet z indyka duszony w cebuli. Przyrządzony prawie bez tłuszczu. Jedno z naszych ulubionych dań na szybko. Ostatnio często na naszym stole... a właściwie na stole Mamy. U mnie w domu danie smakowało, ale jakoś tak baardzo rzadko jest robione. Natomiast u Mamy smakuje mi mega - często w opcji z kurczaka - wtedy kotleciki są jeszcze delikatniejsze. Jednak uważam, że pierś z indyka pasuje doskonale. Mimo, że to suche mięso - w tej wersji jest bardzo soczyste i miękkie. Podane z ziemniaczkiem i surówką za kapusty pekińskiej (przepis też u mnie). Bajka.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 solidne kotlety z piersi indyka
- 1 średnia cebula
- ziemniaczki
- surówka z kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Stłuczone kotlety z piersi z indyka solimy delikatnie i pieprzymy. Na baardzo niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę pokrojoną w pióra (nie zrumieniamy, też leciutko solimy). Gdy cebula gotowa - na patelni lądują kotleciki. Przykrywamy je cebulą. A patelnię -przykrywką. Kotlety potrzebują dosłownie kilka minut - nie ma potrzeby ich odwracania. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i duuża ilość surówki z kapusty pekińskiej ze świeżym ogrodowym szczypiorkiem.
Poziom trudności i zaangażowania zerowy niemalże. Dlatego kiedy w ogrodzie robota czeka - jest to idealne, szybkie danie obiadowe. Jego przygotowanie zajmie tyle co ugotowanie ziemniaków 😀 ... no może chwilkę dłużej z posiekaniem sałatki licząc 👅
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany