niedziela, 6 września 2020

Delikatny kurczak w kurkumie duszony w garze. Weekendowy obiad z Mamusią

Wtawiam szybki przepis na delikatny ale smaczny obiad. Nic nadzwyczajnego. Kurczak duszony podany z kluskami śląskimi i buraczkami. Kupiłam ćwiartki z kurczaka z myślą że zrobię Mamie potrawkę z kurczaka. Po pierwszej chemii dieta lekkostrawna jak najbardziej potrzebna... ale po ostatnim pobycie w szpitalu Mama męczyła ją chyba z tydzień🤢 więc zadecydowałyśmy, że kuraka udusimy i to z ziołami. Oto przepis dla leniwych i chętnych na smaczny obiadek:


Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 ćwiartki z kurczaka 
  • kurkuma
  • szczypta ziół prowansalskich
  • majeranek ile kto lubi
  • niewielka ilość soli i pieprzu kolorowego
  • 1/2 szalotki 
  • odrobina masła klarowanego
  • ok szklanki wody do posłania
Przygotowanie:

Mięso lekko solimy i pieprzymy. Posypujemy kurkumą i ziołami. Wsadzamy do gara.  Odstawiamy na noc do lodówki. Przed smażeniem podkładamy masła i rozgrzewamy gar. Kurczaka przekładamy, żeby skóra się zrumieniła  i wrzucamy odrobinę cebuli. Jak się zeszkli a mięso się "zamknie" podlewamy stopniowo wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Bardzo nam to smakowało. Mam nadzieję że komuś też do gustu przypadnie taka opcja. Mamie nie zaszkodziła a myślę że dostarczyła trochę więcej przyjemności niż moja potrawka🤭

Jesienny comford food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany