Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową):
- 500 g maki pszennej
- ok 100 g cukru pudru
- kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu waniliowego
- ok 70 dag truskawek pokrojonych na pół
- 3/4 galaretki agrestowej
Jeśli chodzi o samo ciasto to nie będę się powtarzać i zapraszam do przepisu źródłowego. Ponieważ bardzo lubię maślany smak tego ciasta postanowiłam wykorzystać je do towarzystwa dla truskawek.
Umyte truskawki należy pokroić w połówki i wymieszać z galaretką. Ja dodałam jeszcze dwa jabłka tarte na grubych oczkach bo lubię dużo owoców w cieście, a ponadto truskawki w zetknięciu z galaretka puściły tyle soku, że już bałam się co z tego będzie ;)
Ciasto piekłam 40 minut, w tym dwadzieścia na dolnym ruszcie + 15 minut podpiekałam sam spód.
Wyszło pysznie i słodko. To naprawdę proste ciasto a pachnie i smakuje latem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany