piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa.

Oto przepis dla wszystkich Łakomczuchów i amatorów słodkości, którzy z jakichś powodów nie mogą lub nie chcą jeść mąki. Jak wiemy takich powodów, głównie z resztą zdrowotnych jest bardzo dużo.
Przepis wynalazła, wypróbowała i rozprzestrzeniła w moich kręgach moja Mama oczywiście. Jest troszkę cukroholiczką, a przy tym niestety i cukrzyczką. Szuka więc alternatyw dla mącznych słodyczy, żeby choć przed sobą usprawiedliwić spożycie ;)
Przepis ten pochodzi z prasy kolorowej (niezbyt wiem, której konkretnie) i jest naprawdę prosty, a przy tym bardzo smakowity. Sprawdźcie koniecznie.



Składniki (2 keksówki bądź średnia tortownica):
  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 jaja
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • garść płatków migdałowych
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka otartej skórki cytryny
Przygotowanie:
Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, pod
przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (to już zależy od naszego piekarnika).
Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno.
Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości.
Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu.
Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

  1. Czy ciasto jest wilgotne? I czy można dorzucić rodzynek lub owoców? Proszę o poradę. Pozdrawiam i życzę mamie powrotu do zdrowia. Jak również obejrzeć proszę doktora Jerzego Zięba na YouTube - cukier ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wilgotne. Można spróbować dorzucić rodzynki lub owoce kandyzowane, chociaż mam pewne obawy czy nie będzie się zbytnio rozpadać - i bez owoców ma do tego tendencję. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany