Składniki:
- średnia pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka kopru
- szczypta siekanej pietruszki i szczypioru
- garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej)
- mała porcja kurczaka (indyka na wywar
- 1/2 małego opakowania śmietany 12%
- łyżka serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku
Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu.
Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy" serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany koper i pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy serek. Na koniec zabielamy śmietaną i odparowujemy - jeśli zajdzie taka potrzeba to zaciągamy odrobiną mąki.
Sosik gotowy.
Jeśli chodzi o puree to podstawowa jego wersja zawiera 1
pietruszkę 5 ziemniaków i łyżeczkę masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna.
Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką - u nas z czerwonej kapusty.
Polecam - smak domowej kuchni po prostu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany