Czas i pora na kolejny przepis z kuchni mojej siostry. Warto
go wykorzystać póki główne składniki tj. papryka, pomidory i
"zielsko'" są smaczne, świeże i niedrogie. Receptura prosta i pełna
smaku podobnie jak poprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami:
- 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże)
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka szczypioru
- kilka gałązek kopru
- 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, tymianek suszony
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona
cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi ulubionymi oraz sola i
pieprzem. Nadziewamy wydrążone połówki papryk. Układamy w naczyniu
żaroodpornym. Kostkę rosołową zagotowujemy z 1/4 litra wody. Dodajemy przetarte
pomidory. Doprawiamy bazylią, pieprzem, odrobiną cukru. Zalewamy powstałym
wywarem. Zapiekamy pod przykryciem przez 45 min - godzinę (w zależności od
wielkości papryk). Po wyłączeniu każda paprykę posypujemy odrobiną tartego
sera. Gotowe.
Pyszności. Prosto, a jakże aromatycznie. I jeszcze sezonowo. Siostra nas uraczyła podczas któregoś wspólnego pobytu u Mamy, a że było to jakiś czas temu i przepis przedstawiam z pamięci to mam nadzieję, że zbytnio nie odbiegłam od oryginału ;) Strasznie s
zkoda, że u mnie w domu papryka faszerowana nie ma amatorów oprócz mnie ;(.
Uwielbiam takie papryki. Robię dość podobnie i uważam, że farsz z cebulą, czosnkiem i ziołami, które zaproponowałaś brzmi super. Z pewnością smakują przepysznie :) A smak pieczonych papryk jest odjazdowy.
OdpowiedzUsuńFaszerowana papryką rządzi. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńIdealnie nadziane papryczki. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię!
OdpowiedzUsuńWidziałam podobny przepis fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń