Składniki na magiczny sos (mała miseczka):
- 2 łyżki gęstego majonezu
- 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony
- 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta czosnku suszonego
- kilka kropli octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić lub potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów, kotletów, sałatek, a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi oryginału jeszcze raz gratuluję i dziękuję. Kuchnia po mojemu w pewnych aspektach nie była by bez niego taka sama.
Na pewno skorzystam z przepisu, brzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałem z przepisu, świetny sos.
OdpowiedzUsuńPolecam nie tylko do hamburgerów :)
Gdyby jeszcze słowo "tudzież" oznaczało to, do czego zostało użyte... ;)
OdpowiedzUsuńRacja. Dziękuję za zwrócenie uwagi w kwestii stylistyki i gramatyki wpisu. Poprawione. Pozdrawiam
Usuń