Składniki (na jeden drink):
- 40 ml białego rumu
- 100 ml wody mocno gazowanej
- 40 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 listków mięty
- 2-3 łyżki kruszonego lodu
Biały rum mieszamy w shakerze z sokiem z limonki. Dodajemy wodę i jeszcze raz mieszamy. Do szklanki wsypujemy rozdrobniony cukier i rozgniecione listki mięty. Najlepiej kilka godzin wcześniej zasypać lekko porozgniatane liście mięty cukrem trzcinowym i zaleć odrobiną wody. Wtedy miętka puści aromatyczny sok i będzie dobrze wyczuwalna w drinku. Zalewa wodą z rumem i sokiem z limonki.
Równie dobrze możemy ogołocić miętę doniczkową z listków i zblendować je z dużą ilością cukru i odrobiną wody. Powstanie gotowa pasta miętowa do produkcji drinków. Choć estetyczniej prezentuje się wersja z całymi listkami, cząstkami limonki i kruszonym lodem.
Przy domowej produkcji drinka można pokusić się o eksperymenty z proporcjami, składnikami i sposobem przyrządzenia (na przykład cytryna zamiast limonki lub białe martini zamiast rumu) W ten sposób uda nam się stworzyć miksturę idealnie dopasowaną do naszego gustu, smaku i nastroju ;) Należy tylko pamiętać by zbyt wcześnie nie łączyć z limonką cukru, który pochłania jej aromat.
Jedno jest pewne - jeśli zamierzacie serwować swoim gościom Mojito - jak najszybciej zróbcie duży zapas mięty (kilka doniczek - w zależności od liczby amatorów oczywiście;) i limonek. Jutro może być za późno (wiem co mówię - w zeszłym roku w pogoni za miętą Mąż spędził długie godziny).
Napój równie dobrze smakuje w wersji bezalkoholowej, więc także kobiety w ciąży, karmiące i dzieci mogą smacznie drinkować ;) Ja właśnie jako karmiąca poznałam i pokochałam ten boski smak.
Uwielbiam mojito :)
OdpowiedzUsuń