Oto przepis na mega słodką słodycz. Pyszny deser bez pieczenia. Nawet szczerze mówiąc nie wiem gdzie też przepis wygrzebała moja Mama. Zapewne w magazynie "100 rad", albo w "Tele Tygodniu"... No w każdym razie polecam. Lista składników dość długa i na pierwszy rzut oka zniechęcająca, ale samo wykonanie proste. Dla łasuchów niezła propozycja na święta i inne okazje:
Składniki:
- 350 g herbatników kakaowych
- 200 g masła
- 130 ml mleka
- 45 g cukru
- 250 g mleka
- 150 g wafli Prince Polo
- 20 g gorzkiej czekolady
- 350 ml śmietany 30 %
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Wykonanie:
Do garnka wkładamy "podziabane" masło". Roztapiamy na małym ogniu, powoli dodając cukier. Rozpuszczone masło wystudzamy. Następnie powoli dodajemy do niego mleko w proszku oraz zwykłe mleko. Wszystko starannie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy rozkruszone batoniki. Całość mieszamy. Spód formy/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników. Na niej rozprowadzamy wcześniej przygotowaną masę. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy śmietan - fix i cukier puder do smaku. Wykładamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zbyt wcześnie pokrojone ciasto będzie twarde i nierównomiernie "nasączone". Czekanie dla łasuchów może być nie lada wyzwaniem, ale naprawdę warto ciasto przygotować dzień wcześniej.
Ciasto samo w sobie - petarda. Mega słodkie. Dla mnie osobiście aż za mocno, ale domowe Łasuchy były zachwycone. My już obmyślamy jak ciasto odrobinę "odchudzić" i sprawić, żeby było jeszcze bardziej puszyste. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tymczasem i tak zdecydowanie polecam. Bardzo fajna propozycja deseru i na co dzień i od święta.
Wygląda smacznie i kalorycznie ^^
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak jest 🙂
Usuń