Składniki:
- filety śledziowe Mathias (1-2 na osobę)
- cebula
- jabłko
- kremowy jogurt naturalny
- ziemniaczki gotowane w mundurkach
- masło, sól, zielenina do smaku
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy ok 24 godzin. Obsuszone układamy na
talerzu. Na śledziu układamy cebulę pokrojoną (najlepiej w pióra lub talarki).
Tuz przed podaniem ścieramy na grubej tarce jabłko i polewamy gęstym jogurtem
naturalnym. Można oczywiście użyć śmietany, ale po co nabijać licznik kalorii?
Jogurt idealnie się komponuje. Podajemy z gorącym ziemniaczkiem gotowanym w
mundurku. Na ziemniaczka obowiązkowo masełko, szczypta soli i garstka zieleniny
(koperek lub pietruszka).
Jeden z najprostszych posiłków, które zdrowo nasycą w postny
dzień. Pamiętam ten smak jeszcze z
dzieciństwa. Nieodzownie kojarzy mi się z
oczekiwaniem na Wielkanoc. Kiedyś królowała w naszym domu wersja bez jabłka i jednak
ze śmietaną. Teraz danie odświeżone prze dodanie jabłuszka i zastąpienie śmietany
jogurtem. Pyszne, lekkie, zdrowe, sycące. W sam raz na wielkopostne piątki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany