Możesz wypróbować ;)
Odmroziłam filet z indyka i niezbyt wiedziałam jak go smacznie zagospodarować. Ponieważ jest to dość suche mięsko - zamarynowałam je w oliwie wymieszanej z musztardą i ziołami i... zobaczymy co z tego wyszło.
Składniki:
- ok. 70 dag fileta z indyka
- 1 mała cebula żółta
- 1 mała marchewka
- 1/3 zielonej papryki
- zioła śródziemnomorskie
- olej rzepakowy (łyżka)
- łyżka delikatnej musztardy
- pieprz cytrynowy - szczypta
Mięsko pokroiłam na niewielkie kąski. Oliwę wymieszałam z musztardą i wymieszałam w niej mięso. Oprószyłam mięso ziołami. Marynowało się całą noc a nawet dłużej bo nie było się nim kiedy zając. Warzywa pokroiłam w paski, plasterki i półksiężyce ;). Wszystko to wrzuciłam do rękawa do
pieczenia, oprószyłam jeszcze pieprzem cytrynowym, wymiąchałam, zamknęłam i piekłam w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut.
Mięsko można podać z ryżem, kluskami łyżką kładzionymi, ziemniaczkami czy kaszą jęczmienną, a sosik wedle upodobań można zaprawić śmietaną.Warzywa do mięska też można dobrać też wedle smaku. U mnie tym razem kryterium wyboru były kolory ;) Ciekawa jestem czy wypróbujesz i czy przypadnie Ci ten przepis do gustu. Może dasz mi znać wcześniej niż przy następnym uzgadnianiu salda, co? ;) Moje chłopaki były naprawdę zadowolone, a i wg mnie danie wyszło smaczne bardzo.
Pozdrawiam i życzę smacznego Tobie oraz każdemu kto się skusi by wypróbować ten przepis :)
Fakt zawaliłem dietę przez to, że nie mam czasu siedzieć w kuchni. Praca, dom, praca, dom. Ale teraz nauczyłem się gotować z aplikacją www.kcalmar.com. Polecam Ci ją, bo własnie mają szybkie przepisy. Sciagasz na telefon i wszystko pod reka, zakupy czy coś. NO mi osobiście to ułatwiło funkcjonowanie.
OdpowiedzUsuń