Składniki:
- 1/3 szyi indyczej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kilka plasterków pora
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki czerwonej
- kilka strąków zielonej fasolki
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 łyżki siekanego kopru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 listek laurowy
- szczypta vegety
- pieprz czarny mielony
Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz vegetą. Kiedy mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami śmietany 18 %. Po zagotowaniu zupa gotowa.
Wyszła smakowita - delikatnie warzywna z koperkową nutą. Mniam, doczekać się nie mogę gdy znów ją zjem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany