Kolejne święta tuż, tuż. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie do końca czuć magię tych świąt – mimo, że za oknem wybuch wiosny… Każdy ma swoje tematy, bóle, strachy i problemy. Święta są magiczne tylko dla dzieci. Takie jest moje zdanie na ten temat. No w każdym razie w szczegóły mojej goryczy wchodzić nie będziemy, ale, żeby ją osłodzić i sobie i Wam postanowiłam wrzucić przepis na pyszny domowy mazurek, który w smaku nie ma sobie równych.
Składniki (na blaszkę 21x32 cm):
Spód:
- 300 dag maki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 3 żółtka
Wierzch:
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 5 łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek cukru pudru
- Kawałek ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Spód:
Do mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder oraz
waniliowy, a następnie wymieszać. Dodać żółtka i wyrabiać aż do uzyskania gładkiego
ciasta. Po wyrobieniu ciasto musi leżakować w lodówce przez ok. 2 godziny –
okryte by nie obeschło.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części formujemy wałeczki do obłożenia brzegów blaszki (inwencja wg uznania). Formę wstawiamy do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut (to zależy od naszego piekarnika).
Wierzch:
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Następnie delikatnie
rozsmarowujemy na dżemie krem orzechowy (to mascarpone, masło orzechowe i
cukier puder miksujemy na gładką masę).
Teraz pozostaje tylko udekorować nasze wielkanocne ciasto wg własnego uznania:
gorzka czekolada, migdały, wiórki kokosowe, żurawina suszona – co kto lubi.
Ten jakże prosty mazurek jest przepyszny. Składniki tworzą przepyszną kombinacje. U nas znika niemal
na jedno rozdanie. A kto go nam serwuje? Moja ukochana Mamusia…
Zdrowych,
spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych pełnych słońca miłości i nadziei
życzę Wam Ja
Przepyszne ciasto, a do tego bardzo ładnie wygląda na stole. Polecam
OdpowiedzUsuń