Wiele osób zastanawia sie co można zrobić z piersi kury. Przecież jest sucha, zawiła i twarda. To mit. Szczególnie jeśli zamierzacie wstawić właśnie pyszny rosół na niedzielę to warto wykroić z naszej kury ten element i miec pyszne drugie danie w komplecie. Polecam. Sprawdźcie:
Składniki:
- 1 pierś z kury
- Garść zieleniny - pietruszka, szczypior lub koper
- 15 dkg tartego sera żółtego
- Jajko
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Umytą pierś siekamy drobno ostrym nożem. Dodajemy posiekaną zieleninę wedle uznania i preferencji. Mieszamy z tartym serem. Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę wyrabiamy naszą masę. Formujemy w placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia z obu stron. Kotlety robią się błyskawicznie. Są pyszne. Mięciutkie. Smakowe. Soczyste. No mega. Genialna alternatywa dla mielonych lub dla kotletów z piersi kurczaka. U nas jak Mama gotuje swój pyszny rosół...zawsze do pary były mielone. Pierś kury z rosołu jest twarda i sucha - po co wiec ją gotować. Mielone z kury ...owszem są smaczne, ale kotlety siekane to klasa sama w sobie. Robi sie je bardzo prosto, można dodatkami się bawić wedle uznania... a ich lekka, soczysta konsystencja sprawia, że można się nimi zajadać bez opamiętania. U nas ostatnio z pyszną sałatką z selera. Co najważniejsze i stanowi dużą zaletę tego dania - kotlety nie są panierowane, nie chłoną tłuszczu i nie podnoszą cukru...wyniki po nich nawet u osoby z cukrzycą są w normie. Zdrowe i mniam.
Nigdy nie robiłam siekanych kotletów.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Naprawdę pycha🙂
Usuń