czwartek, 20 sierpnia 2020

Łosoś z grilla w folii pieczony. Dieta onkologiczna. Smacznie i delikatnie.

Nie ma co ukrywać. Mamy Mamę w trakcie, a raczej przed leczeniem onkologicznym. W zeszłym tygodniu wyszła ze szpitala po laparoskopii, a to co najgorsze przed nami. Razem z wypisem otrzymała rozpiskę co można i co nie można jeść. Powiem Wam, że marnie to się przedstawia. Więcej nie można niż można, a jeszcze jak się ma cukrzycę to właściwie nie wiadomo co można. W każdym razie w sobotę urządziliśmy grillowanie rodzinne z okazji że mogliśmy być razem. Było dużo pysznych rzeczy. A w myśl zasady, że dieta osoby chorej ma być bogata w zdrowe białko - Siostra kupiła dla Mamy ładny kawałek "ososia".... przyrządzony został prosto szybko i pysznie. Polecam. Sprawdźcie sami ...


Składniki:

  • Filet z łososia 
  • Dosłownie odrobina soli i pieprzu 
  • Dosłownie odrobina masła
  • Garść kopru
  • Kawałek cytryny 
Przygotowanie:

Łososia oprószamy solą, ale używamy jej naprawdę bardzo mało (Dieta onkologiczna powinna opierać się na gotowaniu bez soli). Opieprzamy rybkę też bardzo delikatnie (żadnych ostrych przypraw). Odstawiamy na jakieś 2 godzinki do lodówki. Na kawałku folii aluminiowej kładziemy odrobinkę masła ( żeby ryba nie przystała). Kładziemy fileta skórką do dołu. Posypujemy koprem na wierzchu. Układamy znów odrobinę masła. Zamykamy rybkę w kieszonkę z folii aluminiowej. Kładziemy na rozgrzany ruszt. Wystarczy ok 10-15 minut (bez obracania i w zależności od wielkości fileta) i rybka gotowa. Do smaku skrapiamy świeżą cytryną . Ryba delikatna, smaczna - może nie chuda i nie wiadomo czy w dzisiejszych czasach w ogóle jest zdrowa ale na pewno smaczna i nie "ciężka". Było bardzo miło i smacznie. Mama usatysfakcjonowana. To chyba najważniejsze. Jak przyjdzie okres chemii będziemy się martwić dalej co i jak jeść... i jak żyć. Tymczasem naprawdę polecam takie wykonanie łososia - czy dla zdrowych czy chorych. 




1 komentarz:

  1. Danie super, ale proszę pamiętać, że pieczenie potraw w folii aluminiowej jest szkodliwe, gdyż cząsteczki aluminium przenikają do jedzenia. Pieczenie w folii może spowodować, że dzienna dopuszczalna dawka aluminium zostaje przekroczona i organizm nie radzi sobie z jej usunięciem, co może powodować np. Alzheimera i osteoporozę

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany