Gorąco polecam, szczególnie, że przepis jest banalnie prosty i wymaga składników, które prawdopodobnie bez problemu znajdziesz w swojej kuchni.
- 4-5 mięsistych płatów śledziowych
- por - jasna część
- garstka rodzynek
- garść orzechów włoskich
- majonez
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie kilka godzin. Kroimy w plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm. Układamy na półmisku lub w szklanym płaskim naczyniu. Obsypujemy pokrojonym w cienkie plastry porem. I tu najbardziej niewdzięczna część całej procedury - pora przykrywamy pierzynką majonezu. Niewdzięczność oczywiście polega na tym, że por raczej nie współpracuje i zrobienie na nim pierzynki majonezowej wymaga trochę cierpliwości. Potem już z górki. Majonez posypujemy sparzonymi wystudzonymi rodzynkami oraz orzechami włoskimi niezbyt drobno pokrojonymi.
Śledzik po kilku godzinach bosko się przegryza ze lekko słodką pierzynką i wyrazistym porem - ma przepyszny smak.
Genialne w swojej prostocie. Sprawdźcie i przekonajcie się, że to prawdziwy pewniak na Wigilię i nie tylko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany