czwartek, 22 stycznia 2015

Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko.

Witam ponownie w nowym roku ;) Wcale on już nie taki nowy wprawdzie bo już 3/4 miesiąca za nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w tym tygodniu gdy znalazłam chwilkę by tu wpaść. I nawet mam ze sobą szybki przepisik na pyszną pastę do pieczywa. Super jest. Jeśli tylko lubicie koperek i łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację.


Składniki:

  • 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram)
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli
  • garść siekanego kopru
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej
  • 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym)
  • szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego)

Przygotowanie:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Dodajemy musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań.
Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna pasta - wbrew pozorom pasuje również do t bone steak - próbowałam :D Przesmaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany