piątek, 18 listopada 2016

Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek Sabino Leone od Almy. Tradycja smaku



Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i taką właśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone, a konkretnie odmiany La Berafatt.

Składniki:
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy Sabino Leone La Berafatt

Przygotowanie:
Amur smażony - pycha
Kapustę lekko rozdrabniamy nożem. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dolewamy oliwę i mieszam. Gotowe.
Nie tylko jedzonko ale i porządki ogrodowe były
Smak tak prosty i pewnie doskonale Wam znany. Ponieważ dawno nie jadłam - na mnie ten smak zrobił duże wrażenie. Zawsze moja kochana Babcia robiła tę surówkę i nie jadłam jej odkąd jej nie ma... Nie wiem co tak wzmogło moje odczucia smakowe - czy to mój osobisty sentyment czy kwestia użycia pysznej tradycyjnej oliwy
włoskiej... W każdym razie uznałam, ze warto się podzielić tym smakiem - choćby dla opisania Wam pysznej i lekkiej owocowo ziołowej nuty wspomnianej przeze mnie oliwy z oliwek.
Ach ta jesień - bywa piękna gdy jej się przyjrzeć
Odmiana ta nada się do każdej lekkiej kompozycji. Jest pysznie delikatna, bez gorzkiej nuty. Na pewno nie zdominuje dania, a wzmocni jego walory smakowe. Sałatka była przepyszna.
Pomyśleć, że paczkę z trzema odmianami tej tradycyjnie wyrabianej włoskiej oliwy otrzymałam od sieci marketów Alma, które mimo - a może właśnie z powodu tak bogatego asortymentu - nie dawno zniknęły z naszego rynku...

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany