piątek, 18 września 2015

Kaczka w ananasie na greckiej sałacie podana. Obiad pierwsza klasa

Cóż, już sam tytuł może być  świetną inspiracją obiadową, dla kogoś kto w przepastnej Sieci się na niego szczęśliwie napatoczy. Naprawdę. Niewiele trzeba by powstało to pyszne, a jakże sycące danie. Tytułowa kaczka w ananasie powstała na fali naszej owocowo - mięsno - grillowej fazy. Od co najmniej tygodnia nie jemy bowiem nic innego na obiad niż grilowane owoce i mięsa podane z sałatką. Czy kaczka i ananas to dobry duet?



Składniki:
  • 2 kacze nogi
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 twarde jabłko
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • majeranek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • ząbek czosnku
Przygotowanie: 
Kaczkę nacieramy solą, grubo mielonym pieprzem i majerankiem. Podstawowe przyprawy i jak to przy kaczce nie trzeba ich żałować.
Okładamy jeszcze plastrami czosnku. Kaczka leżakuje do dnia następnego. Wstawiamy ją wtedy do piekarnika (temp. 180 stopni).  Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą.
Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz.

1 komentarz:

  1. Kaczuszka z ananasem musi smakować pysznie. Do tej pory jadłam tylko z jabłkami :)
    Masz rację, majeranek z owocami i cebulką jest pysznym połączeniem. Kocham te smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany