czwartek, 3 września 2015

Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach.

To cudowny okres obfitości w warzywa i owoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i kolacji ;) Jest to też doskonała pora na przygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która tak ten przepis przyswoiła, że bakłażan w tym wydaniu, gości w Jej kuchni co najmniej raz w tygodniu ;)



Składniki:
  • 1 mały bakłażan 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej
  • 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki)
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie na niezbyt grube paski.Zasypujemy w misce sola morską i odstawiamy na co najmniej 20 minut (z bakłażana "wyjdzie" ewentualna goryczka). W tym czasie kroimy w kostkę pomidora (sparzonego i pozbawionego skórki) oraz czosnek w plastry.
Oliwę rozgrzewamy. Podsmażamy czosnek (tak by go nie przypalić). Dodajemy bakłażana. Często mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną.
Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała by to być nasza
kolacja to najlepiej z makaronu zrezygnować i ewentualnie tylko parmezanem posypać i świeżą rukolą. Zapewniam, że w tym daniu braku mięsa nie odczujesz. Pełnia smaku i aromat ziół. Mniam. A nie jeden "laik" moze wziąc paski bakłażana za mięsko ;)
Pychota po prostu.


Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora! Wegetariański obiad V

7 komentarzy:

  1. To potrawa dla mnie! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania jednogarnkowe. Z moimi ukochanymi pomidorami i czosnkiem, super:)
    Chętnie bym zjadła taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe danie :) Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się - Danie kompletne zarówno z makaronem jak i bez. Polecam się na przyszłość i pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Hmm fajne danie na piątek :) Tylko teraz nie ma dobrych bakłażanów, bo nie sezon, no więc szukam dalej, ale przepis fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście - jakość i cena warzyw teraz nie zachęcają do wykonania dania, ale na sezon letni gorąco naprawdę polecam ;)

      Usuń
  5. Oj tak w sezonie letnim takie dania to sama przyjemność,a dla weganina to danie bez mięsa to świetna inspiracja :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany