czwartek, 19 czerwca 2014

Kurczak w garnku pieczony. Bez tłuszczu.

Dawno nie było go na moim blogu i niezbyt często w mojej kuchni gości ostatnio. Czas sobie i Wam o nim przypomnieć. Oto propozycja na kurczaka pieczonego z garnca. Powstał już jakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury:



Składniki:
  • 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych)
  • mieszanka ulubionych ziół i przypraw  (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir)
  • sól, pieprz biały
  • ok 50 ml wody
Przygotowanie:
Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą noc do lodówki. Części kurczaka układamy w rozgrzanym garnku żeliwnym. Podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem - po ok 20 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kurczak przyrządzany w ten sposób jest mięciutki, soczysty i aromatyczny. Ze względu na stosunkowo krótki czas pieczenia w stosunkowo niskiej temperaturze mięso nie traci wartości odżywczych, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga "zachodu". Idealny na obiad codzienny.


4 komentarze:

  1. A w jakiej temp. go pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko stwierdzić i konkretnie określić temperaturę - nie sprawdzałam po prostu. Jedno jest pewne, że garnki te, w których kurczak był pieczony dość szybko osiągają wysoką temperaturę oraz dobrze utrzymują i rozprowadzają ciepło pod przykryciem.

      Usuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany