wtorek, 6 maja 2014

Zapiekany obiad warzywny w 30 minut. Bez mięsa? Da się - pysznie i kolorowo.

To była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa. Taki dobry, że nawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami:


Składniki:
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 1/2 brokuła
  • 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona)
  • 3-4 kulki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT)
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz 
  • zioła prowansalskie
  • szczypta vegety
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
Ziemniaki pieczemy wg receptury, którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy do gotowania by miały piękną barwę. Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy. Szpinak przyrządzamy ze śmietaną również wg wypróbowanej receptury. Ugotowane warzywa przerzucamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na maśle z cytryną i vegetą i pomidorkami koktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe.





Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia.

1 komentarz:

  1. To prawda da się! i takie dania są pyszne i te kolory ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany