piątek, 18 kwietnia 2014

Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa.

Przy okazji produkcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem.



Składniki (na 2 wąskie blaszki):
  •  biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 gram serka mascarpone
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1-2 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • kilka kropli esencji cytrynowej
Przygotowanie:
Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki.





Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany