środa, 5 lutego 2014

Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki.

Kilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny.


Składniki (na średni garnek):
  • 1/2 szyi indyczej
  • woda
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5-6 plasterków pora
  • 7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
  • kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej
  • liść laurowy (1-2 sztuki)
  • ziele angielskie (1 sztuka)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • siekana natka pietruszki lub koper do smaku
  • 4-5 średnich ziemniaków
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski.


Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz zupą.
Tak jak pisałam - ja ziemniaki do krupniku gotuję osobno - na świeżo tuż przed podaniem.
Zupa jest smakowita, zdrowa i pożywna. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają nam w lodówce. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany