wtorek, 28 stycznia 2014

Grejpfrutowo- - imbirowy syrop na infekcje Siostry Ewy. Smaczny i zdrowy wyrób domowy naturalnie wspomagający odporność.

Pozostając w tematyce pogody przedstawię dziś przepis na domowej produkcji syrop wspomagający odporność. Warunki panujące za oknem i temperatura skacząca z plus 10 na minus 20 stopni sprzyjają rozwojowi infekcji wszelkiego rodzaju. Warto dostarczyć organizmowi substancji, które nas wzmocnią, nawet jeśli teraz jesteśmy okazami zdrowia. Przepis na ten syrop wynalazła gdzieś moja Siostra. Jakiś czas temu przetestowała na podziębionej, prawie półtorarocznej Emilce. Pomógł szybciej pokonać infekcję, a na pewno nie zaszkodził ;) Od tamtej pory Siostra przygotowuje syrop kiedy tylko ktoś w domu kichnie ;)
Podczas wspólnej warty nad wołomińskimi włościami, kiedy ostra i upierdliwie długotrwała infekcja zaatakowała nasze dzieciuchy, miałam okazję podejrzeć tę prostą i smaczną recepturę leczniczą. Oto ona:



Składniki:
  • 4-5 średnich cebul
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok 5-6 cm)
  • 1 różowy grejpfrut
  • 1/2 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru






Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skóry. Kroimy w plastry (cebulę ewentualnie w kostkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc by produkty puściły sok. Następnego dnia porządnie odciskamy i dodajemy sok z grejpfruta i cytryny. Syrop gotowy. Ciężko tylko ocenić ile tego syropu wyjdzie. Zależy to od tego jak bardzo soczyste składniki uda nam się zakupić. Jest naprawdę smaczny, więc z powodzeniem możemy podawać go małym dzieciom czy też wybrednym Mężom ;)
Nie zawiera żadnych konserwantów, a wszystkie jego składniki to naturalne antybiotyki o silnych właściwościach antybakteryjnych. Nie ma mowy, żeby nie zadziałał. A nawet jeśli nie pomoże to nie zaszkodzi na pewno. Przy tym jest po prostu pyszny i prosty w przygotowaniu. Ja mogłabym go spożywać szklankami, ale wystarczy mały kieliszek 2-3 razy dziennie. Gorąco polecam

4 komentarze:

  1. Fajny syropek. Własnie zasypałam cebule. Ile można go i w jakich warunkach przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przechowuje syrop w lodówce tak do tygodnia. Poza lodówką syrop po kilku dniach ( w zależności od temperatury) staje się napojem winnym ;). Uważam, że lepiej przygotowywać syrop w mniejszych porcjach a częściej, by zużywać go na świeżo. Dodatkowo warto przechowywać syrop w ciemnym szkle i podawać go plastikową a nie metalową łyżeczką.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy miód zamiast cukru sie sprawdzi? Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ponieważ Syncio uczulony jest na miód. Myślę jednak, że jak najbardziej można użyć miodu, który sam w sobie również posiada właściwości lecznicze. Pozdrawiam

      Usuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany