poniedziałek, 30 września 2013

Indyk w pomidorach pieczony na marchwi

Tyle się słyszy o faszerowaniu kurczaków antybiotykami i inną chemią by przyśpieszyć ich wzrost. Szczerze mówiąc to nie należałoby jeść drobiu - chyba, że z chowu własnego bądź totalnie zaufanego, ekologicznego  źródła sprzedaży. Tym bardziej, że mięso z tuczonego w tak niezdrowy sposób ptactwa bardziej szkodzi niż odżywia. Aż mi się nie chce o tym myśleć... Dlatego jeśli chodzi o żywienie mojego Synka - często zamiast kurczaka wybieram mięso indycze. Jest zdrowe, lekkostrawne i nie alergizuje. Ponadto indyk z natury jest ptaszyskiem pokaźnych rozmiarów, więc szprycowanie go chemią jest zbędne ;)
Przedstawiam pomysł na skrzydło indycze w banalnie prostym a smacznym wydaniu. Dzięki pomidorowej nucie mój Syn je uwielbia. Do przyrządzenia indyka w ten sposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem, którego to efekt był pyszny


Składniki:
  • skrzydło indycze 
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka dobrej klasy keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • garść majeranku
  • sól, pieprz 
  • szczypta cukru
Przygotowanie:
Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę, starty czosnek oraz paprykę. Nacieram indyka tak przygotowaną papką (jeśli jest za gęsta - należy dodać odrobinę więcej keczupu, inaczej będzie się przypalać podczas pieczenia). Mięso wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed samym pieczeniem obsypuję majerankiem. W rękawie do pieczenia układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę.

z


Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak. Pieczenie w pomidorach niweluje ten problem i pięknie wydobywa wszelkie walory smakowe mięsa indyczego.

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany